Jamaica

Jamaica byder på mildt klima og smukke strande

Aktiviteter og udflugtsmuligheder

Dykning og snorkling:

Der er masser af rev i havet ud for Jamaicas strande og kyster, hvor du finder rigtig fine muligheder for at dykke og snorkle.

Dunn’s River Falls:

Tæt ved Ocho Ríos finder man det berømte vandfald Dunn’s River Falls, som er en af de helt store turist-attraktioner ikke kun i Jamaica, men i hele Caribien. Vandfaldet er ca. 55 m højt og 180 m langt, og det er muligt at bestige vandfaldet i løbet af 1-1½ time med korte pauser indimellem.

Vandsport:

På Jamaicas mange floder kan du få adrenalinen til at pumpe med en river rafting-tur, eller du kan slappe helt af og nyde den flotte natur, mens du glider stille afsted på en bamboo raft. Der er også mulighed for kayakture og river tubing, hvor du glider ned ad floderne på en stor badering.

Deep Sea Fishing:

Du finder noget af det bedste dybhavsfiskeri ud fra Jamaicas kyst.

Bob Marley Museum:

Jamaica er landet hvor reggae-musik har sin oprindelse. I hovedstaden Kingston som var hjemby for Bob Marley, finder du Bob Marley Museet, der er dedikeret til den kendte sanger.

Besøg et rom-destilleri:

Jamaica er kendt for sin gode rum. Er du rom-entusiast eller bare interesseret i at smage noget god rom samt at se og høre om mere om hvordan den produceres, så bør du helt sikkert overveje at besøge en af Jamaicas rom-destillerier.

 

Jamaicas klima

Jamaica er den tredje største ø i det Caribiske Hav og ligger syd for Cuba. Klimaet er tropisk med en høj luftfugtighed og en middeltemperatur langs kysten på omkring 30 grader i juli og 25 grader i januar. Inde i landet er øen meget frodig og landskabet rejser sig med bjergkæden Blue Mountains som det højeste område på øen. Det bjergrige landskab gør, at middeltemperaturen inde i landet ligger mellem 15-22 grader, når man kommer op i højderne, og den falder yderligere til 10 grader på toppen af Blue Mountains.

 

Fakta om Jamaica

Hovedstad og største by: Kingston
Indbyggere: ca. 3.000.000 (2015)
Areal: 10.991 km2
Primære sprog: Jamaicansk Patois (kreolsprog baseret på engelsk og afrikansk)
Officielt sprog: Engelsk
Største religion: Protestantisme
Styreform: Parlamentarisk demokrati og konstitutionelt monarki
Tidsforskel: GMT -5. Der anvendes ikke sommertid, så tidsforskellen er enten 6 eller 7 timer alt afhængig af årstiden.

Valuta/betaling

Møntfoden er Jamaicansk Dollar (JMD), 1 $= 100 cents. Ofte anvendes “J$”, så man lettere kan skelne valutaen fra andre dollar-valutaer.

De fleste slagssteder og forretninger med forbindelse til turistindustrien accepterer både US dollars og jamaicanske dollars, dog accepteres der kun US dollars i sedler. Alle andre steder accepterer som oftest kun jamaicanske dollars. I forretninger hvor begge valutaer accepteres, er det ejeren af forretningen, der selv fastsætter vekselskursen, og her er det derfor ofte dyrere at betale i US dollars fremfor i den lokale valuta.

På både all-inclusive resorts og større resorts som ikke er all-inclusive, afregnes der som standard i US dollars. Nogle resorts er “kontant-løse”, hvor man betaler sin regning med kreditkort ved opholdets afslutning.

Drikkepenge

Nogle restauranter inkluderer 10-15% service-charge på regningen, mens andre ikke gør. Er service-charge ikke inkluderet, forventes der 10-20% alt afhængig af serviceniveauet. Giv piccoloen 1-2 US dollars pr. kuffert eller taske, som han hjælper med. Stuepigen forventer 1-2 US dollars per dag, og op til 5 US dollars pr. dag på luksushoteller.

Opholder man sig på et all-inclusive hotel i Jamaica, skal man være opmærksom på, at de fleste af disse ikke tillader at man giver drikkepenge på hotellet. Spørg ved check-in, hvordan holdningen er til drikkepenge på dit hotel.

Når man tager en taxi, forhandles prisen som regel på forhånd, og her gives der ikke drikkepenge. Men man kan falde over en taxi der anvender taxameter. Hvis taxien anvender taxameter, gives der normalt 10-15% i drikkepenge oven i turens pris, og 25% hvis turen finder sted mellem midnat og kl. 5 om morgenen.

Mad og drikke

Det jamaicanske køkken er en blanding af forskellige tilberedningsteknikker, smage og krydderier med oprindelse i traditionerne fra det oprindelige folk på øen, samt påvirkningen udefra af det spanske, britiske, afrikanske, indiske og kinesiske køkken. Nogle populære jamaicanske retter er bl.a. JerkCurry GoatRice and Peas, samt Jamaicas nationalret Ackee and Saltfish.

Den nok mest kendte jamaicanske ret er Jerk. Jerk er en tilberedningsmetode, hvor kylling, svin eller andre kødtyper bliver tørmarineret i en stærk krydderiblanding kaldet jamaicansk jerk spice, for derefter at blive røget og grillet over trækul. Jerk spises ofte sammen med ris, bønner og kokos. Den indiske indflydelse ses tydeligst i retten Curry Goat, som er en karry-ret med ged. Krydderiblandingen er dog mildere i den jamaicanske udgave sammenlignet med den oprindelig indiske ret, som den er baseret på. Rice and Peas, som er krydrede ris med bønner, er en populær ret i sig selv, men den spises også tit som tilbehør til kødretter. Hovedingredienserne i nationalretten Ackee and Saltfish er udblødt saltet torsk og kogt ackee-frugt, som steges sammen med chilipeber, tomater, løg og masser af krydderier. Retten serveres normalt sammen med ris eller pisang og kan spises både til morgenmad eller som hovedret. Mange vil mene at man ikke i sandhed har oplevet smagen af Jamaica, før man har smagt deres nationalret.

Elektricitet og strømstik

110-120 V, 50 Hz, og der bruges strømstiktype A og B. Vi anbefaler alle rejsende at medbringe et rejsekonverteringsstik.

Internet

De fleste hoteller har internet/wifi, og det er ofte gratis.

Nødhjælp

For Ambulance, Brandvæsen og Politi ring: 911 eller 112.
For nødhjælp direkte hos Politiet ring: 119.

Pas og visum

Danske statsborgere med gyldigt pas har visumfri indrejse i Jamaica i op til 90 dage ved turistrejser og i op til 30 dage ved forretningsrejser. Passet skal være gyldigt i minimum 6 måneder ud over opholdets varighed. Forlængede danske pas og EU nødpas anerkendes. Provisoriske pas anerkendes både ved ind- og udrejse.

Personer med dansk flygtninge- eller fremmedpas skal kontakte den jamaicanske ambassade for at få oplyst, hvilke regler der gælder for deres indrejse.

Visumreglerne kan ændres uden varsel, og vi anbefaler derfor alle vores kunder at tjekke op på reglerne i god tid inden afrejsen. Se også www.um.dk for eventuelt opdaterede regler.

Det er eget ansvar at sikre, at rejsende overholder et andet lands ind- og udrejseregler.

Det er landets myndigheder som fastlægger ind- og udrejsereglerne for landet, og det er dem der afgør, om du opfylder kravene. Derfor anbefales det, at du kontakter det pågældende lands myndigheder forud for din rejse for at sikre, at dit pas er gyldigt, og at du opfylder visumkravene. Disse oplysninger kan du få fra det enkelte lands ambassade eller konsulat.

Vaccinationer

Inden afrejsen bør alle rejsende tjekke om de har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse. Generelle og relevante informationer om både vaccinationer og sundhed i forbindelse med rejsen kan ses på Statens Serum Institut eller på www.vaccination.dk. Det anbefales naturligvis at søge hjælp til vaccinationer hos egen læge eller hos en specialist i tropemedicin.

Fotografering

Det er almindelig høflighed at spørge, inden man tager billeder af mennesker offentligt. Ved nogle seværdigheder er der fotograferingsforbud – eller mulighed for at betale et mindre beløb for at få lov til at tage billeder.

Flyforbindelser fra Danmark/Europa

Der er gode flyforbindelser fra Danmark til Montego Bay med Condor og Lufthansa via Frankfurt.

Rejsetid

Den korteste rute har en varighed af ca. 16 timer inklusive transit. Effektiv flyvetid fra eksempelvis Frankfurt til Montego Bay er ca. 11 timer på udrejsen og 13 timer på hjemrejsen.

Taxi

Det er let at få en taxi fra lufthavnen til hotellet, ved at henvende sig ved den officielle taxi-skranke i lufthavnen.

Skal man hyre en taxi under sit ophold i Jamaica, kan man genkende de officielle og autoriserede taxier på deres røde nummerplader. Der er to typer taxier: “charter taxi” og “route taxi”. En charter taxi, også kaldet turist-taxi, er hvad vi i Danmark normalt forbinder med en taxi, mens en route taxi kører en bestemt rute og fungerer ligesom kollektiv trafik.

Når man tager en charter taxi, skal man altid forhandle prisen på forhånd. Man betaler normalt i US dollars, men tjek alligevel hvilken valuta der er tale om, når der forhandles en pris, samt om prisen er for alle eller per person. Vælger man at benytte en af de billigere route taxier, er prisen fastsat ved lov, men man bør stadig bekræfte prisen inden du stiger ind i taxien. Route taxier betales normalt i jamaicanske dollars, og prisen er per person.

Billeje

I Jamaica køres der i venstre side af vejen. Vejene er ofte i dårlig stand, og de lokale har en noget alternativ kørestil sammenlignet med hvad vi er vant til i Danmark.

Man skal være minimum 21 år for at leje en bil i Jamaica, dog opkræver mange biludlejningsfirmaer ofte et ekstra gebyr for chauffører under 25 år. Derudover er det et krav, at man har haft kørekort i minimum 2 år, samt at man kan fremvise en engelsk oversættelse af sit kørekort, hvis det originale ikke er på engelsk.